Den russiske botanisten Ivan Vladimirovich Michurin bragte aronia til Russland rundt år 1900, hvor de fort ble vanlige å dyrke. Aronia er nemlig en lite krevende plante som kan tilpasse seg svært tøffe klimatiske forhold (faktisk tåler de temperaturer ned til -30ºC!), og buskene ga god avling. Rundt 1970 kom aronia til Øst-Europa, og i dag har man begynt å dyrke disse supersunne bærene også vestover i Europa.
I Norge har aronia hovedsakelig blitt dyrket som prydvekst, mest som frittstående prydbusk eller som hekk- og leplante. Det er særlig sorten "Moskva" som brukes her. Som kommersiell nyttevekst er aronia foreløpig ikke så vanlig.
Supersunne bær
Aroniabærene inneholder eksepsjonelt mye antioksidanter – faktisk nesten dobbelt så mye som blåbær gjør. Det er dette som har gitt dem rykte som en såkalt "superfood", altså en matvare som er særlig rik på stoffer som er veldig sunne. Antioksidanter kan styrke immunforsvaret og hjertet, regulere blodtrykk, og senke kolesterolinnhold.
Men aronia inneholder også svært mye antocyaniner, en gruppe vannoppløselige pigmentstoffer som gir bærene den vakre fargen. Faktisk inneholder aroniabær mest antocyaniner av alle bær, fire ganger mer enn blåbær. Disse stoffene er også veldig bra for oss, og har en betennelsesdempende effekt. Aroniabær inneholder vitamin C, K, B1, B2, A og folsyre (B9). I tillegg er bærene rike på fiber, som igjen har en positiv effekt på fordøyelsen.
En potensiell klimavinner
Aronia er robuste og tøffe planter, samtidig som de er lite utsatt for sykdom. De kan vokse på flat mark eller i brattere åssider, og er lite kresne på typen jord de vokser i. De tåler også tørke ganske godt og krever dermed lite vanning. Selv om aronia godt kan pollineres av bier eller andre insekter, så er plantene også selvpollinerende. De tilbyr altså mat til insekter, men er ikke avhengige av dem for å produsere bær. Alle disse egenskapene gjør at aronia kan bli en enda viktigere plante for oss i fremtiden, hvis klimaendringer og tap av insekter gjør dyrking av andre sorter bær for vanskelig.
Økologiske bær med gode bakterier
Vår aroniadrikk er laget av organisk dyrkede bær fra Belgia. Feltet ble anlagt i 2017 (nær grensen mot Frankrike og en liten times tid unna Lille) da 5000 aroniabusker av sorten "Nero" ble plantet. De ble satt i 150 meter lange rader, med 4 meter mellom radene. Totalt blir dette 3,5 kilometer med aroniabusker. Blomstene gir mat til pollinatorer gjennom våren, mens 10% av bærene ikke blir høstet slik at fuglene kan få spise dem. Bærene dyrkes økologisk.
Aroniadrikken er en fermentert probiotisk drikk basert på aroniabær. Fermentering frigjør nyttige mikroorganismer, enzymer og antioksidanter som hjelper immunforsvaret. Med sin probiotiske effekt er aroniadrikken også veldig fin til å gjenopprette en sunn tarmflora etter en antibiotikakur.
Drikken inneholder hverken laktose eller gluten og er vegansk. Den inneholder heller ingen kunstige smakstilsetninger eller fargestoffer. Aroniadrikken kan variere litt i farge, men det er helt normalt da mengden naturlig farge aroniabærene inneholder påvirkes av blant annet hvor mye sol bærene har fått.
Tynn gjerne ut drikken med 2 eller 3 deler vann. Du kan gjerne erstatte vann med kullsyrevann, og med isbiter, litt frukt eller en rosmarinkvist får du en supersunt cocktail. Oppbevares tørt og i romtemperatur, men ikke utsett for direkte sollys.